Thor-ter-Kulve-ontwerper-Weltevree-duurzaamheid

"Voor mij is het oplossen van problemen een leuke uitdaging" - Thor ter Kulve

Soms ontmoet je designers met wie je dezelfde filosofie deelt. Thor ter Kulve is één van die mensen. Hij vindt het, net als ons, belangrijk om naar buiten te gaan, frisse lucht binnen te krijgen en zijn omgeving te verkennen. Dat verkennen is zelfs waar hij de inspiratie vandaan haalt voor zijn ontwerpen: Met zijn producten wil hij openbare ruimtes herdefiniëren en problemen oplossen waar hij tegenaan loopt. 

Zou je jezelf kunnen voorstellen? 
Mijn naam is Thor ter Kulve. Ik ben een Nederlandse ontwerper maar ik woon nu zo’n zeven jaar in het Verenigd Koninkrijk. Ik heb daar in 2015 mijn master afgerond en mijn eigen studio opgezet. Zodoende ben ik er een beetje blijven hangen. Ook heb ik daar een grote werkplaats, een gemeenschappelijke ruimte waar meerdere creatieve mensen samenkomen om daar te werken. Ik werk daar zowel voor opdrachten als voor mijn eigen studio.   

Klopt het dat je op een woonboot in Londen woont, zonder vaste ligplaats? Waarom heb je voor deze levensstijl gekozen? 
Die vaste ligplaats is er na een tijdje wel bijgekomen! Maar ik heb inderdaad vijf jaar rondgedobberd en was elke 2 weken op zoek naar een nieuwe ligplaats. Het is een systeem dat in Engeland gedoogd wordt, of nou ja, het wordt gewoon toegestaan. Het niet hoeven te betalen voor een vaste ligplaats bracht mijn maandelijkse kosten aanzienlijk omlaag. Ik begon hiermee toen ik studeerde. Ik werd namelijk, net als veel medestudenten, geconfronteerd met de Londense huizenprijzen en daar wilde ik een oplossing voor vinden. 

Er was dus een financiële drive, maar in zekere zin was het ook een uitdaging om een alternatieve manier van leven te vinden. Ik zat daar in mijn kleine studentenkamer en dacht bij mezelf: “Ik wil naar buiten en ik moet naar buiten kunnen gaan. Ik wil meer in contact komen met mijn omgeving en niet passief in een kamer van 3 bij 3 zitten, wachtend tot ik weer naar buiten mag.”
Thor-werkplaats-Engeland-Weltevree
Is dat deels omdat je ook je inspiratie uit het buitenleven haalt? 
Jazeker! Het buitenleven is voor mij persoonlijk een enorme bron van inspiratie. Het zit in de manier waarop ik leef en woon, maar ook door wat of wie ik tegenkom en de oplossingen voor problemen die ik bedenk. Het is een gevoel van vrijheid wat ik ervaar.   

Het oplossen van problemen lijkt een rode draad te zijn door je ontwerpen. Waarom denk je dat dat zo is? 
Ik weet het niet… waarom houden sommige mensen van artisjokken en anderen niet? Voor mij is het oplossen van problemen een leuke uitdaging. Ik vind het gewoon leuk om oplossingen te bedenken. Ik zou het omschrijven als raadsels in mijn hoofd, maar dan in 3D-vorm. Ik weet niet precies waarom ik het leuk vind. Ik doe het gewoon. 

Het geeft me een kick om met een probleem te beginnen dat opgelost moet worden: wat is de meest efficiënte manier om het te doen? Wat is de leukste manier? Wat is de goedkoopste manier? Er zijn veel verschillende benaderingen om een probleem op te lossen. En voor mij is dat het leuke om daarmee te beginnen.   

Heb je de Carrier ook bedacht vanuit een soortgelijk uitgangspunt: het oplossen van problemen en iets wat je miste in je dagelijks leven? 
Ja, de Carrier is daar een goed voorbeeld van. Het is een soort allrounder geworden. Het is ontstaan uit het ritueel van het aansteken van een open haard. Als je dat elke ochtend in je huis of woonboot doet, wordt het een ritueel, vergelijkbaar met koffie of thee zetten. Ik miste echt een gereedschapskist waarin je alle spullen die je voor dit ritueel nodig hebt op één plek kon bewaren. Want om een haardvuur aan te steken, heb je heel wat gereedschap nodig: van een aansteker en een stuk papier, tot kleine takjes en een bijl. Al deze voorwerpen moeten van buiten naar binnen worden gedragen. De Carrier biedt de mogelijkheid om al deze voorwerpen gemakkelijk met je mee te dragen. Het brengt alle benodigdheden bij elkaar. En je kunt er nog op zitten ook!
Weltevree-Carrier-Outdooroven
Terugkomend op jouw ontwerpfilosofie, een ander belangrijk punt in je ontwerpen is het “herdefiniëren van de openbare ruimte”. Kun je uitleggen wat je daarmee bedoelt? 
Wat ik daarmee bedoel, is dat ik hoop mensen te kunnen inspireren om anders naar hun omgeving te kijken, door middel van producten, interventies of kunst. En of je die omgeving nou het bos, de openbare ruimte, je wandelpad of je buitenkeuken noemt, je bepaalt het zelf. Ik heb soms het gevoel dat er overal veel meer energie in zit en dat er veel te ontdekken valt door simpelweg een andere bril op te zetten. Een goed voorbeeld hiervan, vind ik, is de Swing.   

Nu je het over de Swing hebt, kun je ons iets meer over dit ontwerp vertellen? 
De Swing was een onderdeel van een afstudeerproject van verschillende objecten geïnspireerd op het thema ‘speeltuin in het publieke domein’. Ik wilde herkenbare objecten een nieuwe bestemming geven. Het is een filosofie die tot op de dag van vandaag nog steeds terugkomt in mijn werken. Ik vind de Swing het meest autonoom van alle ontwerpen. Wat ik daarmee bedoel, is dat het veel meer creativiteit vraagt van de gebruiker zelf, want het enige wat je nodig hebt is een verticale paal of boom. Als gebruiker kijk je naar je omgeving en zal je denken: “wacht eens even! Ik kan de Swing daar ophangen en die boom is ook perfect. Als ik langere spanbanden had, kan ik de schommels zelfs aan die hele paal wikkelen.” Snap je? Je begint de oplossing overal te zien.   

Wat zou jouw ideale plek zijn om de Swing te gebruiken? 
Ik was afgelopen zomer in Zürich, Zwitserland. Ze hadden een brug die bestond uit kleine palen. De brug ging over heel helder water waar veel mensen in zwommen. Ik kreeg een idee dat je er wel tien Swings aan kon hangen. Dat je eraan zou kunnen schommelen en zo het water in kan springen als het 25 graden is. Dat was zeker een plek waarvan ik vond dat de Swing er zou moeten hangen.
Weltevree-swing-thor-ter-kulve
Voor Weltevree is duurzaamheid belangrijk in alles wat we doen. Hoe zie je jouw rol met betrekking tot dit onderwerp?
Ik denk dat ontwerpers hierin een voorbeeldfunctie hebben. Het ontwerpen van dingen is al een bevoorrechte positie om in te zitten en ik denk dat iedereen die bevoorrecht is moet proberen om bewuste keuzes te maken. Of dat nu gaat om het ontwerpen van iets nieuws of het kopen van een nieuw t-shirt. 

Voor mij persoonlijk, zie ik het niet als mijn doel. Ik begin niet met het idee om een duurzaam ontwerp te maken. Ik maak iets en ga dan nadenken over mijn keuzes en of die duurzaam zijn. Hopelijk breng ik producten op de wereld die mensen zullen koesteren. Dat zal een tegenwicht vormen voor de wegwerpmaatschappij. Ik denk dat we ons daar nu allemaal zoveel meer bewust van zijn, dat het bijna verweven is in ons denken.   

Tot slot, heb je nog iets dat je zou willen delen? 
Ik zou willen zeggen dat ik de filosofie van Weltevree heel erg deel. Zowel in mijn leven als in de manier waarop we tegen dingen aankijken. Ik hecht ook veel waarde aan het belang van naar buiten gaan. De frisse lucht inademen is het beste wat er is. En ik denk dat wij, zeker in het verstedelijkte westen, het buitenleven veel meer zouden moeten vieren. Dat is iets wat Weltevree en ik delen. 

Kijk hier op de website van Thor, voor meer informatie over zijn werk.. 
SWING
De Swing schommel, ontworpen door Thor ter Kulve, verandert elke boom in een speelplaats. De spanbanden waarmee de Swing wordt bevestigd zijn geschikt voor bomen of palen met een omtrek tot twee meter. Bevestig de schommel eenvoudig aan een paal of boom en ontdek je omgeving vanuit een nieuw perspectief. Een heerlijke manier om je gedachten op zij te zetten of om plezier te beleven met de kinderen. De omtrek van de boom moet tussen de 94 en 200 cm zijn, voor een boom dikker dan 2 meter omtrek hebben we extra lange spanbanden, deze zijn los verkrijgbaar in de webshop. Voor de Swing worden 4 richtlijnen gehanteerd:De schommel heeft een maximaal draagvermogen van 100 kg.  Alleen voor huishoudelijk gebruik. Ontworpen voor buitengebruik. Wegens verstikkingsgevaar niet geschikt voor kinderen onder de 3 jaar.

€379.00
SERIOUS SWING
Wie zegt dat schommelen enkel voor kinderen is? De stevige stalen Serious Swing, ontworpen door Thor ter Kulve, brengt schommelen naar een hoger niveau. Met zijn grote afmetingen is hij groot genoeg voor iedereen om op te schommelen. De Serious Swing is gemaakt van stevig staal, met een poedercoating in warm geel en heeft ingebouwde lampjes die op de grond schijnen. Dag en nacht schommelen. De Serious Swing is een ware blikvanger en schommelen wordt een nieuwe hobby! 

€2,995.00